Kidslog

netflixaug14

Kidslog zoekt verkoeling op Netflix

Heerlijk die zomer! Maar als, op onze vakantiebestemming of thuis, de temperaturen iets te hoog oplopen zoeken we graag even verkoeling.


kooza1

Cirque du Soleil: KOOZA

Circus, maar dan anders. Geen kunstjes met dieren of al te plat vermaak, maar een show van wereldformaat. Dat is Cirque du Soleil!


Afgelopen: Win Rio prijzen

Ben jij ook zo'n fan van de swingende familiefilm Rio? Dan hebben we goed nieuws: vanaf 17 augustus liggen de Blu-ray en dvd in de winkel! En wij geven leuke prijzen weg!


Afgelopen: Win Superkapje prijzen

Vanaf 27 juli draait Superkapje – en de Turbo-Oma’s in de bioscoop. Wanneer Superkapje ergens diep in het bos aan het trainen is, wordt zij gebeld door de baas van het zeer geheime bureau ‘Eind Goed, Al Goed´. Superkapje moet onmiddellijk naar huis komen om twee onschuldige kinderen (Hans en Grietje) te verlossen van de boosaardige heks. Ze schakelt haar eigen team bestaande uit Oma, Wolf en de hyperactieve eekhoorn Twitchy in om de gemene heks een lesje te leren.


Afgelopen: Win Het Mooiste van Sesamstraat prijzen

Vanaf 2 augustus 2011 is de familievoorstelling ‘Het mooiste van Sesamstraat’ in heel Nederland te zien. In deze vrolijke, muzikale theaterproductie gaan de Sesamstraatbewoners Pino, Bert, Ernie, Tommie en Elmo op zoek naar ‘Het mooiste van Sesamstraat’.


Getest: Cars 2 The Video Game (DS)

Cars 2 draait in de bioscoop, en daar horen natuurlijk ook nieuwe games bij! Cars 2 The Video Game is er voor PS3, XBOX 360, Wii, DS en PC. Wij hebben de Nintendo DS variant voor je uitgetest. In Cars 2 raakt Takel raakt verzeild in de geheimzinnige wereld van de internationale spionage, en dat [...]


Getest: Juf Jannie op de boerderij app

Wij zijn dol op educatieve apps voor kinderen, en er verschijnen steeds meer berichten dat kinderen er ook maar wat graag mee aan de slag gaan. Wij hebben 'Juf Jannie op de boerderij', beschikbaar voor de iPhone, eens bekeken. Juf Jannie op de boerderij begint met een keuzeschermpje: welke van de 4 plekken op de [...]


Gespeeld: nijntjes wereld

De Nintendo DS game 'nijntjes wereld' is speciaal geschikt voor de allerjongste gamertjes. Om het spel te kunnen spelen hoeven zij nog niet te kunnen lezen, want alles dat van belang is wordt gesproken. Extra leuk is natuurlijk dat dat gebeurt in de stemmen die je kent van nijntje op tv. De game bestaat uit [...]


Bekeken: Bibi en Tina op DVD

Kijkers van Ketnet kennen Bibi en Tina misschien al, de serie over de paardenmeisjes wordt daar al drie jaar uitgezonden. En in Duitsland, daar is de serie een absolute hit, met naast de tv-serie en DVD's ook allerlei merchandise en een eigen magazine. Nu komen DVD's van de serie ook in Nederland uit. Er zijn [...]


Bekeken: Dik Trom

Dik Trom trok in de bioscoop al meer dan 400.000 bezoekers, genoeg voor een Platina Film, en we vermoeden zomaar dat ook de uitgebrachte DVD en Blu-ray weer enthousiast ontvangen zullen worden. Het verhaal gaat over het gezette jongetje Dik Trom, dat samen met zijn ouders een gezellig leven leidt in Dikkedam. Als zij op [...]Door Kidslog getest: DuckTypen

Leren typen. Wij, ouders, leerden dat vroeger nog op een typemachine, waarna een heus diploma volgde. De kinderen van nu hebben geluk: zij leren het op de computer, wat het een stuk leuker maakt. Helemaal met DuckTypen!

Goed typen

Typen kunnen ze wel, die kinderen. Ze brengen zoveel tijd door met een schermpje voor hun neus, dat ze de letters al snel aardig weten te vinden. Maar blind typen, en liefst zo effectief mogelijk? Dat zit er nog niet zo best in! Veel kinderen typen als ze aan de computer zitten vooral korte woordjes en zinnen, en blijken het knap lastig te hebben als er een werkstuk getypt moet worden. Zelden wordt er met tien vingers getypt, en vaak moet er toch even op het toetsenbord gekeken worden waar welke letter ook alweer zit. En dat kost een hoop tijd!

Die typecursus is dus nog steeds geen overbodige luxe, en liefst zo jong mogelijk (vanaf een jaar of 7 is ideaal). Zo leren kinderen het typen op de juiste manier aan, wat niet alleen de snelheid ten goede komt, maar ook op langere termijn RSI en andere bijverschijnselen kan voorkomen. De juiste houding, de juiste vingers voor de juiste toetsen: allemaal heel belangrijk voor nu en later.

Leuk leren

Gelukkig zijn de typecursussen ook met hun tijd meegegaan, ontdekken we als we worden uitgenodigd om DuckTypen, de online typecursus van de makers van Donald Duck Weekblad, uit te proberen. Deze typecursus belooft niet alleen leuk, maar ook goed te zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een bestaande, beproefde lesmethode en een en ander is ontwikkeld samen met typedocenten. Leerzame games worden afgewisseld met oefeningen, en de cursus is creatief opgebouwd. Geen saaie zinnen na tikken, zonder reden, nee: met DuckTypen worden kinderen reporter van de Duckstadkrant. Er worden weerberichten getypt, viswedstrijden verslagen, kortom, alles wat het kind typt heeft nut.

Natuurlijk wordt het kind beloond voor zijn inspanningen. Steeds als het een nieuw level behaalt worden er Duckse Duiten bijgeschreven, waarmee hun persoonlijke avatar van nieuwe kleding kan worden voorzien, of hun huisje in Duckstad nog mooier kan worden gemaakt. En na het afronden van de gehele cursus (hier hebben zij een jaar de tijd voor) volgt een online diploma!

Klinkt hartstikke goed en wel doordacht, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: vinden kinderen het ook leuk? Of is na een paar dagen het nieuwtje er wel vanaf, en kunnen we als ouders weer achter het kind aanlopen dat het nu ‘echt even moet gaan typen’. Wij namen de proef op de som.

Aan de slag!

Onze proefpersoon is 10 jaar, en vindt dat hij al aardig kan typen. Helemaal niet nodig zo’n cursus. Maar goed, Donald Duck is best grappig, dus dan wil hij het wel proberen. De juiste werkhouding? Pff, moet dat?

Ja dus. Netjes rechtop, handen op de juiste manier. ‘Daar zul je me later nog dankbaar voor zijn!’, klinkt het uit mijn mond, wat een diepe zucht oplevert. Gelukkig pakt Meester Warbol het beter aan dan wij. Dit figuurtje heet kinderen welkom in de cursus, en begeleidt hen keer op keer. Bij iedere oefening geeft hij aan wat de juiste vingerpositie is en verhip, van hem neemt onze proefpersoon het zonder morren aan. We besluiten ons er maar niet meer mee te bemoeien, en het verder aan Meester Warbol over te laten. DuckTypen beloofde al dat we als ouders niets hoefden te doen, en daar blijkt geen woord aan gelogen.

‘Ging het goed?’, wagen we te vragen nadat er een half uurtje getypt is en we zien dat de site wordt afgesloten. ‘Ja hoor’. ‘Wat heb je dan geleerd? En lukt het allemaal?’ ‘Jaha…’. Tja, we moeten hem maar op zijn woord geloven. Of… we loggen even in op het speciale dashboard voor ouders! Hierop kun je precies de vorderingen en scores van je kind zien. Die vallen niet tegen, en dus besluiten we via dit zelfde dashboard een motiverend berichtje naar hem te sturen. Ook nemen we nog even wat informatie door over de juiste zithouding: kunnen we van een afstandje kijken of hij dat ook in de komende dagen goed blijft doen, en meteen ook weer eens wat beter op die van onszelf letten. We moeten tenslotte het goede voorbeeld geven!

De voordelen van DuckTypen

Na een weekje proberen is het tijd voor een kleine evaluatie. Vindt onze proefpersoon het nog steeds leuk? Jazeker, de drive om steeds verder te komen in het programma is aanwezig, en de aanpak is zodanig dat het niet als huiswerk voelt, maar gewoon als spelen achter de computer. Een half uur per dag is wat hem betreft wel echt de max., waarbij het ons van een afstandje ook opvalt dat gezien de inspanning die het kost om goed te blijven typen de concentratie dan ook wel weg is. Gelukkig kun je in een half uur vaak prima een blok oefeningen die bij elkaar horen afronden. Is de manier waarop hij typt veranderd? Check! In het programma volgt hij keurig de aanwijzingen, en wordt met tien vingers typen steeds meer routine. Waar we de eerste dagen nogal eens ‘duimen op de spatiebalk!’ riepen, wordt dit steeds minder nodig. Doordat er zo veel gebeurt op het scherm, heeft een kind niet snel de neiging om naar het toetsenbord en zijn vingers te kijken. Het leert dus meteen echt goed blind te typen, slim gedaan! Om dit ook buiten het programma om een gewoonte te maken is wat meer tijd nodig, maar het begin is er zeker na deze week. In iedere les worden weer wat meer letters geleerd, inclusief de vingers waarmee je aan hoort te slaan op het toetsenbord. Waar in les 1 nog de f en de j centraal stonden (precies zoals het volgens de ‘typeleer’ hoort), weet ons proefpersoon na een week al heel wat meer letters blind te vinden.

Handig is dat de cursus zich volledig op internet afspeelt, met je inloggegevens kun je dus altijd en overal aan de slag. De cursus is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en sluit qua belevingswereld goed aan bij de middenbouw op de basisschool, precies het moment dat je je kind goed wilt leren typen. Ook kinderen in de groepen 7 en 8, zeker de Donald Duck fans, zullen er met plezier aan werken, al zullen de oudsten wellicht wat klagen dat het te kinderachtig voor ze is. Niks van aantrekken, op de middelbare school zullen ze je dankbaar zijn als blijkt dat typen hen een stuk sneller afgaat dan hun klasgenoten.

DuckTypen kost €99,95, wat een aardig bedrag is, maar nog steeds lager dan concurrerende online typecursussen. Je kind heeft een jaar de tijd om de gehele cursus af te ronden, maar kan al binnen 12 weken klaar zijn. Hiervoor moet het wel vijf keer in de week een half uur spelen, wat voor veel kinderen (zeker in combinatie met huiswerk en sporten) behoorlijk veel is. Wij kiezen, al betekent dat dat de opgedane kennis en routine soms wat weg zal zakken, dus voor een iets rustigere aanpak. Is je kind toch snel klaar, dan kunnen alle afgeronde levels daarna gedurende het jaar dat je toegang hebt opnieuw gespeeld worden. Handig om het typen een beetje te blijven oefenen!

Wil je, voordat je de cursus aanschaft, zeker weten of jouw kind DuckTypen ook leuk vindt? Op www.ducktypen.nl kun je een gratis proefles spelen.

Nooit meer iets missen!

Volg ons ook op Facebook.

×